sunnuntai 7. helmikuuta 2010

U is for Undertow


Sue Grafton: U is for Undertow (2009).

Laskin juuri käsistäni amerikkalaisen dekkaristin uutuuskirjan, joka päättyi jälleen kerran herkulliseen loppuhuipennukseen. Voi vain ihmetellä, miten Grafton onnistuu kerta toisensa jälkeen synnyttämään dekkareita, jotka ovat samalla kertaa sekä turvallisesti tutuntuntuisia että jännittävästi erilaisia.

Sue Graftonin aakkosdekkareiden sarja alkoi kirjasta A is for Alibi, jossa esiteltiin lukijoille yksityisetsivä Kinsey Millhone – nainen, joka huristelee kuplavolkkarilla 80-luvun Kaliforniassa ja ratkoo rikoksia rennonpirteällä tyylillään. Sarjan edetessä on saatu seurata vaihtelevien rikosselvitysten ohella myös päähenkilön ihanankauheaa yksityiselämää samanapysyvine tapoineen ja yllättävine käänteineen. Erityisen hienoa on ollut seurata Kinseyn reaktioita hänen saadessaan tietää lisää omasta menneisyydestään, josta hänellä on aiemmin ollut vain hatara käsitys – hän kun muistaa vain kasvaneensa omalaatuisen Virginia-tädin hoivissa, menetettyään viisivuotiaana vanhempansa autokolarissa.

U-kirjaimeen tultaessa sarja on siis ehtinyt jo kunnioitettavasti 21. osaan. Niin auto kuin asuntokin on mennyt tuusan nuuskaksi matkan varrella, mutta niin vain Kinsey Millhone porskuttaa eteenpäin vastoinkäymisistä lannistumatta. Volkkari vain on vaihtunut Mustangiin, ja pikkupikkuyksiö on sisustettu uudelleen huviveneen sisätiloja jäljitellen.

Sarjan muutamasta aiemmasta osasta jo tutuksi tulleeseen tapaan vain osa tekstistä etenee päähenkilön tutunturvallisessa minäkerronnassa, ja osa kirjan luvuista on sen sijaan kuvattu kutkuttavasti muiden tapahtumiin osallistuneiden henkilöiden näkökulmasta. Aikatasoja on kaksi: 80-luvun lisäksi pistäydytään välillä hippi-ideologian ravistelemalle 60-luvulle.

Erikoista tämänkertaisessa tarinassa on se, että syyllinen selviää lukijalle jo varhaisessa vaiheessa, minkä jälkeen mielenkiinto kohdistuu siihen, millaisin oivalluksin etsivä pääsee totuuden jäljille ja punnitsee johtolankojen paikkansapitävyyttä. Efekti tuo hiukan mieleen Columbo-elokuvat – tosin sillä erotuksella, että Kinsey ei ramppaa kyselemässä vaikeita pääepäillyltä kuten Columbo-herra, vaan ratkoo tapahtumia salakavalasti rikollisten tietämättömissä.

Suosittelen koko sarjaa lämpimästi! Mikä parasta, kaikki osat ovat edelleen saatavissa ja luettavissa Helmet-kirjastojen kautta – suomeksi, englanniksi tai muilla kielillä. U-kirjan suomennoskin ilmestynee piakkoin, kunhan kääntäjä saa työnsä valmiiksi. Mikä muuten mahtaa tulla suomennoksen nimeksi? Itse toivon, että se olisi U niin kuin uhka – se nimittäin sopisi hyvin kirjan henkeen. (Alkuperäinen nimi "undertow" tarkoittaa pohjavirtausta eli näkymätöntä voimaa, joka imee ihmistä kohti petollisia syvyyksiä.)