tiistai 28. heinäkuuta 2009

Oikukas kuolema


Oikukas kuolema, Jose Saramago
Tammi
Kansikuva tammen kuvapankki
Kannen tekijä Mänttäri Timo

Jose Saramagon Oikukas kuolema kertoo kuningaskunnasta, jossa eräänä uudenvuoden päivänä ihmiset lakkaavat kuolemasta. Kun ilmiö vain jatkuu, ja kuolemaa odottavien kansanjoukko kasvaa, alkavat eri tahot huolestua. Vanhainkodit täyttyvät, hautausurakoitsijoilta uhkaa mennä bisnes alta, ja entä sitten kirkko, ilman kuolemaa kun ei ole ylösnousemusta, ja ilman ylösnousemusta ei ole kirkkoa. Näin jatkuu viikosta ja kuukaudesta toiseen, ja lopulta kuolemaisillaan olevia ihmisiä ruvetaan salakuljettamaan rajan yli, jotta he pääsisivät rauhaan.
Sitten, eräänä päivänä ilmestyy kansallisen televisio-yhtiön johtajan pöydälle kirje. Se on itseltään kuolemalta, joka ilmoittaa lopettavansa tauon ja että seuravaan vuorokauden alkaessa asiat palautuvat ennalleen ja ihmiset alkavat jälleen kuolla. Tosin tästedes jokainen kuoleva saa viikkoa aikaisemmin kirjeitse tiedon tulevasta kuolemastaan..

En halua paljastaa kirjasta liikaa, joten jätän tän tähän.

Kirja on loistavaa satiiria ja pullollaan mustaa huumoria, eli kaikkea sitä mistä itse pidän. Saramagon on ollut minulle nimenä tuttu, mutta tämä on ensimmäinen kirja jonka olen häneltä lukenut, mutta ei taatusti viimeinen.

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Tämähän kuulostaakin hyvältä! Sain kirjan viime syksynä Tammen kustantajaillasta, ja sielläpä on se hyllyssä nököttänyt, mutta jahka pääsen eroon noista Larssoneista, olenkin varmaan jo hyvän maailmankirjallisuuden tarpeessa.

Mari kirjoitti...

Ihan sama juttu...kirja nököttää kauniisti hyllyssä. Täytynee tarttua siihen syksyn mittaan.