keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Hiljainen kylä


Andrea Maria Schenkel: Hiljainen kylä
Gummerus, 2009


Saksalainen kirjailija Andrea Maria Schenkel on minulle uusi tuttavuus. Hiljainen kylä on hänen esikoisromaaninsa ja hänet on palkittu kaksi kertaa Deutscher Krimi Preis -palkinnolla, vuonna 2007 ja 2008.

Kirjassa kuvataan pienessä Einhausenin kylässä, syrjäisellä Tannödin maatilalla tapahtunutta raakaa murhaa. Koko perhe palvelijoineen on surmattu raa'asti. Tarina etenee vuorotellen eri kyläläisten kertomana. Välillä tarinan katkaisee rukous. Kuka rukoilee?

Kyläläisten kertomuksista selviää, että tuskin kukaan piti surmatusta perheestä. Ja koska on kysymys suhteellisen pienestä ja suljetusta kylästä, jonkun kertojista täytyy olla murhaaja.

Kirjassa on monia jännityskirjoissa rakastamiani piirteitä. On syrjäinen kylä, on syrjäinen maatila, on hyinen talvi ja rosoiset pää- ja sivuhenkilöt. Lukukokemuksekseni jäi, että oli koko ajan pimeää. Ja pimeässä pelottaa.

Kirja oli nopea lukea. Teksti oli harvaa ja fontti suurehkoa. Illalla sängyssä lukiessani kirja oli miellyttävän pienikokoinen eikä painanut liikaa. Joskus tuntuu, että nykyisin kirjoitetaan liian paljon liian paksuja kirjoja. Johtuuko se siitä, että kirjailijoilla on tietokoneet käytössään ja tekstin luominen on helpompaa. Toisaalta pidän myös paksuista kirjoista ja pitkistä tarinoista silloin, kun ne ovat hyviä. Kun on hyvä tarina, sen lukemista haluaisi jatkaa ja jatkaa. Kirjan loputtua tuntuu kuin eroaisi ystävästä. Tämän kirjailijan kohdalla minun on odotettava , josko häneltä suomennettaisiin lisää. Sitä odotellessani taidan lukaista seuraavaksi Donna Leonin kirjan "Ystävä sä lapsien".

2 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Luin kirjan keskellä kauneinta lämmintä kesää. Kirjailija onnistui kuitenkin minut kiskaisemaan valosta synkeään kylmyyteen. Uppouduin tarinaan niin, että kirja oli luettava kerralla.
Teos sijaitsee kirjaston dekkarihyllyssä, mutta ei kuitenkaan ole mikään salapoliisiromaani. Se on sukua aiemmin lukemilleni Karin Fossumin kirjoille.
Suosittelen kirjaa. Yksi kappale näyttää olevan Sellon kirjastossa hyllyssä. Kipaiskaapa maanantaina kiireesti lainaamaan!

Mari kirjoitti...

Vaikuttaa hyvältä! Jokohan minäkin uskaltaisin astua jännityksen maailmaan...ajatus murhatusta perheestä kyllä pyörryttää ja vääntää vatsaa, mutta jospa se ei olekaan niin kauheaa...

Tuo kirjojen paksuus on kyllä totta! Mikä ihme pöhötauti niillä kaikilla on?