perjantai 6. marraskuuta 2009

Bunny Munron kuolema


Cave Nick: Bunny Munron kuolema
Like. 2009
Suom. Jukka Jääskeläinen


Nick Caven kirja "Kun aasintamma näki herran enkelin" Like 1992. on noussut kulttikirjan maineeseen, ja mielestäni maineensa ansaitsee. Tätä toista Caven suomennosta saatiin odottaa yli 20 vuotta, ja odotus palkittiin.

Bunny Munron kuolema kertoo alkoholisoituneesta ja seksiaddiktista kauppamatkustajasta, joka vaimonsa itsemurhan jälkeen lähtee todellisuutta pakoon työmatkalle, ja ottaa mukaan yhdeksän vuotiaan Bunny Juniorin.
Matkalla Bunny kiertää Englannin rähjäisissä lähiöissä kauppaamassa ovelta ovelle naisten kosmetiikkaa ja yrittää samalla uida asiakkaidensa mekkoihin, vaihtelevalla menestyksellä.
Tarinan toisen kertojan, Bunny Juniorin osana on lähinnä istuskella linnunpaskan tahrimassa Fiat Puntossa, tietosanakirjaansa lukien kun känninen isä yrittää pokata naisia.

En suosittelisi kirjaa kovin heikkohermoisille enkä tosikoille, sen verran iljettävä tapaus tämä herra Bunny Munro on. Mustan ja groteskin huumorin ystäville, Bunny Munron kuolema on mitä herkullisin lukuelämys.

1 kommentti:

Mari kirjoitti...

Olen lukenut pari kirjaa Cavelta ja ne kyllä riitävät. Ovat sen verran tylyä tarinaa, että en enää vapaaehtoisesti moista lue. Nuoruusaikojen ihastus ja ainoa lohtu saa nyt painua taka-alalle angsteineen ja kieroine huumorintajuineen, minä luen valoisampaa kirjallisuutta! Mutta onhan se pätevä ukko, ei siitä pääse mihinkään.