keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Pöllön ja kissan häämatka


Pöllö ja kissa

Löytö! YLE Ykkösellä satuin kuulemaan ohjelman Kuka on kukin runossa: Pöllö ja kissa. Siinä runon mainiot henkilöt analysoitiin arvokkaasti, samoin kuin vaikka Romeo ja Julia. Kiehtova ohjelma. Kuuntele Areenasta, se on siellä 9.3. asti.


Etsin runoa HelMetistä, mutta suomeksi löysin vain Eeva-Liisa Mannerin tekstin Pöllön ja kissan häämatka, saman kuin radion ohjelmassa. Se on kirjassa Satumaailma 4: Taivaankannen alla. Varmaan se löytyy muualtakin. Englanniksi löytyi monta lähdettä. Runo näyttää olevan englantilaisten suosikki nonsense-maailmassa. Pieni maistiainen:

”Oi kissa minun sydämeni! What a beautiful

Oi kissa minun käpyseni! Pussy you are, you are,

Kissamirri, olet kaunis kuin pulla, what a beautiful

Heipparalla, kissakulta, heipparulla.” Pussy you are,”

Runo pyörittää vikkelästi maailmaa joka suuntaan. Suloiseen ja hervottomaan menoon osallistuvat myös sika ja kalkkuna. Avioliiton satamaan siinä purjehditaan herneenvihreällä veneellä. Lukija ihastuu persoonalliseen lemmenpariin ja lumoutuu höperön hullusta maailmasta Tulee onnelliseksi, kun lukee näin rakastettavaa runoa vailla häntää ja päätä.

Edward Lear oli 1880-lukulainen taiteilija ja runoilija, joka teki mm. maineikkaita limerickejä. Hän kuvitti itse kirjojaan, niin myös Kissan ja pöllön. Sain käsiini alkuperäisen Learin kuvituksen kirjassa ”Edward Lear’s Nonsense Omnibus” (ei ole Helmetissä). Uudempia kuvituksia on jos jonkinlaisia. Englanniksi kuvituksia on joka makuun. Wikipedia kertoo Learista: ”vuonna 1867 hänen kuuluisin järjetön teoksensa, The Owl and the Pussycat julkaistiin.” Luonnehdinta on osuva. . Äänitteitä saa kirjastosta., Itse Stravinsky on säveltänyt tämän upean runon (CD:llä Stravinsky: Operas & 35 songs). Muuan lähde kertoi, että se on Stravinskyn viimeinen alkuperäissävellys, ilkikurinen laulu sievään kissaneitoon rakastuneesta pöllöstä. Laulun ”rytmi tehoaa itkevään lapseen” lupasi joku kirjoittaja.

Sinä, jolla on kissa, lue runo kissallesi!

-Kerttuli

Ei kommentteja: