Allen, Stewart Lee: Paholaisen juoma. Matka kahvin historiaan.
Loisto 2006.
Abole, Berge, Sostga - yksi, kaksi, kolme kuppia, ja olemme ikuisesti ystäviä.
- Huijari Addis Abebasta
Loisto 2006.
Abole, Berge, Sostga - yksi, kaksi, kolme kuppia, ja olemme ikuisesti ystäviä.
- Huijari Addis Abebasta
Paholaisen juoma on hauskasti kerrottu matkakertomus kahvin historiasta ja maailmanvalloituksesta. Allen kiertelee neljässä maanosassa, lähtien kahvin kotikonnuilta Afrikasta ja päätyen Aasian ja Euroopan kautta uuteen maailmaan. Samalla kun Allen kirjaimellisesti ottaen seuraa kahvinpapujen leviämisreittejä, purkautuu myös kahvin historia ja sen moninaiset kulttuuriset ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Unohtamatta kahviin liittyviä uskomuksia, merkityksiä sekä vaikutuksia ihmiseen.
Kirjan nimestäkin voi päätellä, että kahvinpapujen käyttö ja leviäminen eivät aina ole olleet yksiselitteisen myönteinen juttu. Jemenissä imaamit ihmettelivät, miksi moskeijat olivat tyhjiä, mutta kahvilat täysiä. Turkissa kahvin piti olla mustaa kuin helvetti ja makeaa kuin rakkaus. Etiopiassa kahvipannua pyydettiin suojelemaan pahalta. Kahvi on kuumentanut tunteita.
Kahvin historia hahmottuu värikkäiden sattumusten ja keskustelujen kautta. Kirjoittaja tapaa huikeita tyyppejä ja ryystää kahvia kaikenmaailman "kahviloissa". Mistä löytyy maailman paras kupponen, mistä onnettomin kuranssi?
2 kommenttia:
Missä kirjastoluokassa tämä herkullinen opus on?
Kahvikirja on Espoon ja Vantaan kirjastoissa luokassa 68.27, Helsingissä 691.3.
Paholaisen juoman on suomentanut Seppo Hyrkäs. Olen huomannut ennenkin, että hänen suomennoksiaan on nautinto lukea, niin tässäkin tapauksessa.
Lähetä kommentti