keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Vihreä veräjä

R.C. Sheriff: Vihreä veräjä ( 1958)

Baldwin jää eläkkeelle! Hän saa yli neljänkymmenen vuoden palveluksesta kirjanpito-osastolla koristekellon, jonka voi laittaa takana reunalle. edith odottaa kotona hieman otsa rypyssä miten heidän arkensa nyt muotoutuu. Hänhän on saanut järjestää arkensa oman aikataulunsa mukaan. Baldwin on hyvin säntillisesti lähtenyt aina töihin.Avioliitto on ollut pitkäikäinen. Ehkei enää näin myöhemmällä iällä heidän mielestään koivn romanttinen, mutta mitä sanoo lukija, joka ulkopuolisena katsoo heidän elämäänsä? Entä miten elämä muuttuu? Miksi Edith suikkaa pitkän ajan jälkeen suukon miehensä ryppyiselle poskelle ja on oikein kiihdyksissään? Missä on vihreä veräjä?

2 kommenttia:

hartti kirjoitti...

Mukava kirja näin juuri eläkkeelle jääneelle. Maantieteestä kiinnostuneena vain en ymmärrä, miksi paikkojen nimiä pitää muuttaa, esim. koko Weldeniä ja Brondesbury Terracea ei löydy koko Lontoosta! (Tuskin konservatiivisessa Lontoossa nimet ovat vaihtuneet niin radikalisesti 80 vuoden aikana.) Romaanin päähenkilön esikuva on ollut ilmeisesti kirjailijan isä.

Anonyymi kirjoitti...

Johtuisikohan mielikuvitukselliset paikannimet siitä, että kirja on julkaistu aikana, jolloin fiktiivisyys oli muodikkaampaa kuin tosielämän arki. Olikohan silloin turvallisempaa kirjoittaa kuvitteellisilla nimillä. Paikoilla on varmasti olemassa esikuvansa?
Tietääkö kirjasto?