tiistai 18. toukokuuta 2010

Edelleen Alice


Lisa Genova: Edelleen Alice (2009)

Vaikka olisi millainen menestynyt fiksu viisikymppinen ja viehättävän älykäs professorisnainen niin muistisairaus voi yllättää. Kirja kertoo Alzheimerin taudista. Alice,kognitiivisen psykologian professori, saa alzheimer-diagnoosin. Kyse ei ollutkaan työpaineiden aiheuttamasta muistamattomuudesta.

Edelleen Alice pitää lukijan otteessaan alusta loppuun. Tämä ei ehkä ole ihan nuoren ihmisen lemppari kirja, mutta sellainen ihminen, jonka lähipiiriin kuuluu jo tautia sairastava tai sen ensioireista kärsivä, ei taida pystyä jättämään kirjaa käsistään. Tiedossa on takuuvarma uneton yö, kun kirjan tarina koukuttaa lukemaan kirjan kannesta kanteen. Se pitää otteessaan.

Kirja on hellä ja lohdullinenkin. Sairaudestaan huolimatta päähenkilö säilyttää
minuutensa, vaikka ilmaisukyky menetetäänkin. Kirjailija kirjoitti aluksi kirjalle toisenlaisen lopun, mutta onneksi hän muutti sitä ja syntyi tällainen päätös tarinalle. Taitavaa työtä.

Kirja jättää kroppaan lämpöä ja aivoille ajateltavaa.
Kunpa muistaisin tämän kirjan sitten kun, joku asiakas vuosien kuluttua kysyy alzheimerin taudista kertovaa romaania.

http://wsoy.fi/yk/products/show/80871

1 kommentti:

MikkoA. kirjoitti...

Minäkin pidin kirjasta ja sen esitystyylistä. Hiukan häiritsi se, että kirjoittaja itse on asiantuntija. Kaoottisempi esitystapa olisi ollut luontevampi.

Toinen hyvä kirja aiheesta on Inouen "Äitini tarina". Kirja perustuu tositapahtumiin, mutta tekijä ei tunne Alzheimerin tautia ja on siten ymmällä.