lauantai 12. syyskuuta 2009

Hullut diktaattorit


Shaw, Karl: Hullut diktaattorit
Ajatuskirjat. 2007


Palautusten joukosta osui silmään kirjan kansikuva, missä Saddam Hussein ampuu Josef Stalinia konekiväärillä takalistoon, olihan se pakko tarkastaa, että mikäs se moinen opus on? Ja se on Karl Shawn: Hullut diktaattorit.

Kirjaan on koottu maailmalla hallinneiden lahopää diktaattoreiden järjettömiä edesottamuksia historian saatossa. Kirjassa ei ole johdantoa eikä loppusanoja, vaan se on jaettu yhdeksään lukuun, luonnevikaiset, vainoharhaiset suuruudenhullut jne, yksi luku on omistettu myös diktaattoreiden yhtä sekopäisille puolisoille.


Otteita kirjasta:


"Jouluna 1975 Päiväntasaajan Guinean presidentti Macias Nguema käski armeijansa ampua 150 poliittista vastustajaa Malabon jalkapallostadionilla kovaäänisten soittaen Mary Hopkinsin "Those Were The Days" kappaletta."


"Keski-Afrikan tasavallan presidentti Jean-Bedel Bokasa murhautti yhden hallituksensa ministereistä ja tarjoili hänet päivällisenä muille ministereille. Reseptin hän paljasti vierailleen vasta aterian jälkeen."


"Hitlerin mukaan hänen elämänsä suurin onnenpotku sattui kolmetoista vuotta ennen hänen syntymäänsä, kun hänen isänsä Alois Schicklgruber muutti nimensä Alois Hitleriksi "Heil Schiklgruber" ei olisi toiminut, Hitler totesi."


"Juhlistaakseen ensimmäisen poikansa syntymää Paraguayn presidentti Francisco Solano Lopez määräsi 101 tykin kunnialaukauksen, joka tuhosi 11 rakennusta."


"Enver Hoxha käski kerran koko Tiranan väestön ulos sateeseen ilman sadevarjoa, jotta hän saattoi vaimonsa Nexhmijen kanssa ajella ympäri kaupunkia ja nauttia näytöksestä, jossa sadat tuhannet ihmiset kastuivat"


"Idi Amin oli kannibaali, vaikkakin vastahakoinen sellainen; hän sanoi pitävänsä ihmisenlihaa "liian suolaisena"."


"Pol Potin johtamassa Kambodzassa kuolemanrangaistuksen arvoisia rikkeitä olivat mm. liian löysästi työskentely, elinolosuhteista valittaminen, ruoan varastaminen, jalokivien käyttö, seksisuhteeseen ryhtyminen, sukulaisten tai ystävien kuoleman sureminen, uskonnollisten tunteiden esittäminen, vieraan kielen osaaminen ja silmälasien käyttö."


Ei kommentteja: